Esteu aquí
PARC NATURAL SERRA DEL MONTSANT
Història
El valor excepcional de la zona del Parc Natural de la Serra del Montsant va ser reconegut pel Parlament de Catalunya l'any 2002 quan es va fer efectiva la declaració de Parc Natural mitjançant la publicació del DECRET 131/2002 el dia 30 d'abril.
Deu anys enrera ja va ser inclosa al Pla d'espais d'interès natural, aprovat pel Govern de la Generalitat mitjançant el Decret 328/1992.
El nou parc natural, amb un total de 9.192 hectàrees, serà un més dels espais naturals de protecció especial de la demarcació de Tarragona, després de la declaració dels parcs naturals del Delta de l'Ebre i dels Ports i del paratge natural de Poblet.
Els municipis que integren el Parc Natural són: la Morera de Montsant, Cabacés, Ulldemolins, Cornudella de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, la Bisbal de Falset, la Figuera i Margalef, tots ells a la comarca del Priorat.
L'existència del Parc Natural i la seva gestió constituirà un factor de dinamització social i econòmica i de vertebració d'un desenvolupament sostenible dels municipis d'aquesta comarca de forma compatible amb la protecció d'aquest espai, garantint la preservació de la fauna, la flora i el relleu del Montsant.
Patrimoni
Les Serres de Montsant destaquen per les seves característiques físiques, orogràfiques i biològiques. És un massís que actua com un important sistema calcari, on l'acció erosiva de l'aigua ha donat lloc a la formació de gran quantitat de coves i avencs, així com a l'existència de moltes fonts naturals.
Entre la seva vegetació, destaquen les teixedes i rouredes de roure martinenc i els murtars, encara que les comunitats vegetals predominants són els alzinars, els boscos de roure de fulla petita i els boscos de pins. També són de gran valor ecològic els boscos de ribera, els prats i la vegetació de roca, amb una comunitat notable de salze de cingle.
Pel que fa a la fauna, la varietat d'ambients i hàbitats presents a les Serres de Montsant, propicia una diversitat d'animals molt interessant. Així, es poden trobar espècies forestals com el picot garser gros o l'astor, espècies aquàtiques com el cranc de riu ibèric, aus associades als penyassegats com l'àliga daurada i l'àliga cuabarrada o el falcó pelegrí. També habiten aquest indret mamífers com el rar turó, el gat salvatge i la llúdriga.
És destacable el patrimoni arqueològic i arquitectònic format per jaciments paleolítics i neolítics, a més de construccions medievals com la Cartoixa d'Scala Dei o ermites que es remunten al segle XIII com la de Sant Antoni a Ulldemolins.
Enllaç web del Parc Natural: Parc Natural de la Serra del Montsant