Esteu aquí

LLOCS D'INTERÈS DEL MUNICIPI

Església de Sant Jaume

Església de Sant Jaume

L'esglesia de Sant Jaume d'Ulldemolins es una de les mès completes obres del renaixement a Catalunya. Pot adscriures a la denominada Escola de Camp de Tarragona. Va ser projectada per Mn. Jaume Amigó, fill d'Ulldemolins i rector de Tivissa i va ser construida entre el 1584 i 1591, sota la direcció de Pere Blai.

El seu emplaçament en una posició un tant lateral fa que des de llevant, nort i ponent, el volum de l'esglesia destaqui plenament sobre la resta del poble d'Ulldemolins.

L'edifici té una sola nau de la que destaca el cos superior del campanar de toxo massís. Aquesta nau té cuatre capelles a cada costat, presbiteri i dos sacristies. El peu del campanar forma una capella, i simetrica a l'anterior n'hi ha una altra davall les escales que condueixen al cor, a partir del que s'accedeix a les galeries superiors que ocupen ambdos costats de l'esglesia. La nau es cobreix amb una volta de tresbiteri i el cor amb una volta d'artista també de toxo.

Destaquen com elements mès rellevants el seu campanar i la façana. El campanar s'estructura amb cinc nivells, el primer de pedra i els altres de toxo massís amb una successió de planta cuadrada, octogonal i circular que combina els models italians amb altres trets del seu projectista.
La façana principal, d'estil clarament reinaixentista, de carreus rectangulars i composició vertical. La porta té un arc pla amb dovelles, frontó corb i ocul, enmarcat per un arc de mitja punta i frisat d'ordre doric.
esglesia de Sant Jaume d'Ulldemolins es una de les mès completes obres del renaixement a Catalunya. Pot adscriures a la denominada Escola de Camp de Tarragona. Va ser projectada per Mn. Jaume Amigó, fill d'Ulldemolins i rector de Tivissa i va ser construida entre el 1584 i 1591, sota la direcció de Pere Blai.
 El seu emplaçament en una posició un tant lateral fa que des de llevant, nort i ponent, el volum de l'esglesia destaqui plenament sobre la resta del poble d'Ulldemolins.

L'edifici té una sola nau de la que destaca el cos superior del campanar de toxo massís. Aquesta nau té cuatre capelles a cada costat, presbiteri i dos sacristies. El peu del campanar forma una capella, i simetrica a l'anterior n'hi ha una altra davall les escales que condueixen al cor, a partir del que s'accedeix a les galeries superiors que ocupen ambdos costats de l'esglesia. L a nau es cobreix amb una volta de toxo amb llunetes i el presbiteri i el cor amb una volta d'artista també de toxo massís amb una successió de planta cuadrada, octogonal i circular que combina els models italians amb altres trets del seu projectista.

La façana principal, d'estil clarament reinaixentista, de carreus rectangulars i composició vertical. La porta té un arc pla amb dovelles, frontó corb i ocul, enmarcat per un arc de mitja punta i frisat d'ordre doric.

Santuari de la Mare de Déu del Loreto

Santuari de la Mare de Déu del Loreto

Situat a la part alta de la població, és una mostra de la gran devoció que Ulldemolins té per la Mare de Déu del Loreto. El vot de poble efectuat a finals del segle XVII, en agraïment a la seva protecció sobre la vila de la plaga de la llagosta l'any 1685, ha arribat fins als nostres dies.

La festa de la Mare de Déu és el dia 10 de desembre. A la Festa Major el poble va a buscar a la Verge en processó per traslladar-la a l'església parroquial on al cap de vuit dies s'hi comença la novena en el seu honor.

En l'actualitat, a més de ser un centre de devoció religiosa molt important per al poble, constitueix un dels exemples més clars de recuperació de patrimoni artístic que s'ha donat en els darrers anys a la comarca. Cal destacar les pintures d'estil bizantí que decoren l'interior de l'ermita.

Font de la vila

Font de la vila

Tot i que fa anys que no hi brolla aigua, antigament era una de les fonts que abastia el poble.

La llegenda ens explica que en aquell indret un pelegrí italià es va deixar oblidada la imatge de la Mare de Déu de Loreto.

Es troba a uns 100 metres de la població d'Ulldemolins en direcció al camí vell de Prades.

Portal del Roser

Portal del Roser

És l'únic dels diferents portals de la vila que actualment es conserva. Per falta de documentació desconeixem la seva estructura original.

Els portals d'accés a la vila els tancava el "sereno" a l'hora que establia la Corporació Municipal, fins i tot quedaven tancats les vint-i-quatre hores del dia si ho requeria la protecció davant les epidèmies.

Rentadors de carrer Jacint Verdaguer

Rentadors de carrer Jacint Verdaguer

Construït a finals del segle XIX, a partir de la canalització de l'aigua cap el poble, i reconstruïts l'any 2000.

Consten de dues piques que reben aigua constantment de manera que es regeneri i es mantingui sempre neta. En una d'elles es renta i a l'altra s'esbandeix.